Nynke Jongerencoach

Nynke Brunink

Organisatie Opstellingen

Organisatie Opstellingen

Deze keer staat het blok “organisatieopstellingen” op de agenda. Leuk, dit is één van de blokken waar ik heel veel zin in heb en belangrijk is geweest in de keuze voor juist deze opleiding. (@academie voor Psychodynamica)

Ik heb een zakelijk kantje en saleskantje in mij. Ik ga goed op resultaat, overzicht, aftikken die handel. En een zorghart. Ik vind het fijn om iets voor de ander te kunnen betekenen en heb destijds met veel liefde de HBO-V gedaan en als verpleegkundige gewerkt.
Die 2 kanten maken we ook wel eens onzeker en onrustig. Waar past er nu bij me, waar hoor ik bij. Ik heb de afgelopen jaren geleerd, dat sommige dingen de tijd nodig hebben om zich te ontvouwen. Om je eigen processen in te gaan zien, en die inzichten en ontwikkelingen dan ook echt te gaan “leven”.
Enerzijds heb ik FotoHuys, sinds 2017 mijn eigen onderneming in vastgoedfotografie, dat zorgt voor de pegels en vrijheid. En daarnaast mijn ontwikkeling in mijn eigen praktijk als Systemisch Coach en Opsteller. Die eeuwige 2-deling in mij, #oorsprong > loyaliteit, komt nu ook weer oppoppen. Deze 2 tegenstellingen in bedrijven, zorgde het afgelopen jaar ook vaak voor onrust in mij. Moet ik FotoHuys niet laten gaan, om al mijn aandacht en tijd in mijn eigen praktijk te stoppen? Want daar kan ik pas echt betekenisvol zijn. Of kies ik juist helemaal voor FotoHuys, want daar zit mijn zekerheid.

In de afgelopen 2 opleidingsdagen heb ik het mogen opstellen. Wie zijn er partij; FotoHuys, Systemisch Coach, Privé en “ikke”. Privé hoort erbij, want deze kan van grote invloed zijn in de keuzes die je maakt in je eigen ontwikkeling.
De systeemeigenschappen Erkennen, Verbinding, Balans in geven en ontvangen, en Ordening gelden voor zowel Organisatie- als voor Familiesystemen.
Één van de essentiële verschillen is; een organisatie kan eindig zijn, daar kun je mee stoppen of uitstappen. En dat lukt met een familie niet. Die loert de hele tijd over je schouder mee.
En of je het nu leuk vindt of niet, je gezin van herkomst heeft onherroepelijk invloed op, hoe “jij” in je of de organisatie staat. Dat is ook een mooie om je te realiseren in je opvoeding. Onder het kopje; alsjeblieft mijn lieve kind, leuk voor later! En wat als je dan in een familiebedrijf werkt? Succes 😉

Voor beide systemen geld, dat de #oorsprong geëerd mag worden. En daar zat voor mij het inzicht van mijn opstelling.
Waar ik de afgelopen maanden al steeds meer rust ervaarde om mijn beide bedrijven naast elkaar te laten bestaan, viel het kwartje door mijn opstelling. FotoHuys was eerst! FotoHuys heeft Coaching mogelijk gemaakt. Door FotoHuys, kan ik mezelf ontwikkelen op een ander vakgebied. Ook financieel, FotoHuys betaald nu nog 😉 Coaching. En dat ik met volle teugen van mijn ontwikkeling als Systemisch Coach en Opsteller kan genieten, maakt FotoHuys mogelijk. En de balans tussen mijn beide bedrijven is in verhouding en steeds in te vullen naar mijn eigen wens. Het zat m nog in mijn eigen erkening.
“Ja” zeggen tegen alles wat FotoHuys mij oplevert. Ook als dat soms mentaal misschien wat minder uitdagend is. Ik omarm het helemaal, voel de innerlijke rust na de opstelling.

In een organisatie wordt de #bron of #oorsprong vaak vergeten.

Wie of wat heeft de oprichting van jouw bedrijf mogelijk gemaakt? Waar kwam het eerste geld vandaan? Wat was het doel en wat waren de eerste producten?  Daarnaast, wie horen er allemaal bij en wie draagt de meeste verantwoordelijkheid? Wie heeft er aanzien, of gevoelsmatig het meest te zeggen en wie doet dat dan ook? Hoe is de balans van geven en ontvangen in jouw organisatie? Is deze meer geneigd om te geven of juist te ontvangen? Weet jij het allemaal in jouw organisatie? Ik ben heel nieuwsgierig 😊!

Het was weer een feestje om te mogen leren van @nicolevanleeuwen en @marlouvanmaagdenburg.

Nu al zin in het volgende blok; Familielot, dader(s) en slachtoffer(s)!